Šta znači sanjati mačku?

Sanjati mačku simbolizuje nezavisni duh, žensku sek*ualnost, kreativnost i moć.

Takođe može da predstavlja nesreću i peh. Simboli u snu imaju različiti značaj u zavisnosti od toga da li ste ljubitelj mačaka ili ne.

Advertisements

Mačka bi mogla da ukaže i na to da je neko lažljiv ili izdajnički nastrojen prema vama. Ako je mačka agresivna, onda sugeriše da imate problem sa ženskim aspektom sebe.

Ako vidite mačku bez repa, to može da znači gubitak nezavisnosti i nedostatak autonomije.

Sanjati da ne možete da pronađete svoju mačku ističe vaš nezavisni duh. Morate sebi da dozvolite da budete slobodni i ne dozvolite da vas iko ili bilo šta koči.

Sanjati da vas mačka grize simbolizuje ženku koja jede. Možda uzimate i uzimate bez davanja nazad.

Možda izražavate strah ili frustraciju, posebno kada nešto ne ide kako je planirano. Sanjati da spašavate život mačke podrazumeva da povraćate svoju nezavisnost i moć.

Sanjati da vas mačka grebe sugeriše da se osećate ugroženo.

Videti crnu mačku u snu ukazuje na to da osećate određeni strah kada koristite svoje psihičke sposobnosti i verujete u svoju intuiciju.

Crnu mačku možete pogrešno da povežete sa zlom, uništenjem i lošom srećom.

Konkretno, ako vas crna mačka grize ili napada, onda taj san znači da morate da priznate ono što vaša intuicija pokušava da vam kaže.

Ne možete to više da ignorišete. Ne bojte se da se suočite sa situacijom. Ako vidite belu mačku, onda to označava teška vremena.

Advertisements

Sanjati da je mačka ubila pauka znači da svoju ženstvenost izražavate na zavodljiv i lukav način, a ne na otvoren način.

Videti mrtvu mačku ili čuti kako je mačka ubijena znači da vam nedostaje autonomija i nezavisnost u nekom području vašeg života.

Alternativno, san znači da odbijate da prepoznate svoju žensku moć.

Videti mačke kako se igraju u vašem snu odnosi se na vašu prevrtljivu prirodu. Morate da pokažete svoju razigranu stranu.

Videti mačku sa zelenim dlakama znači da vas ljubomora sprečava u stvaranju značajnih veza. Držite se distancirano od neke situacije ili veze.

Sanjanje mačke bez tela ili bilo kojih nogu simbolizuje ograničenu nezavisnost. Varaju vas kad mislite da imate slobodu da radite šta god želite.

Videti dve identične mačke u snu znači da morate da uravnotežite svoje potrebe sa potrebama drugih. Morate da se setite da se brinete o sebi i da ne brinete uvek o drugima.

San o hiljadu mačaka koje trče po kući ukazuje na nedostatak pravca u vašem životu. U vašem životu se previše događa pa gubite iz vida šta je važno.

Ako sanjate mačku sa dve glave, to podrazumeva neodlučnost; ne možete da se odlučite oko nečega. San takođe može da znači da vas okolina previše lako ometa.

Videti ili sanjati da imate mačje oči ukazuje na to da ste u stanju da se snađete u nekom mračnom i zabrinjavajućem problemu. Sposobni ste da vidite svetlu stranu negativne situacije.

Advertisements

Druga mogućnost je da sugeriše da ste uglađeni ili lukavi.

Sanjati da mačka ima blistave plave oči ukazuje na to da nešto treba da gledate iz druge perspektive. San može da znači i naglo prosvetljenje koje može da dovede do osećaja straha ili strepnje. Možda se bojite istine.

Sanjati zdravu mačku

Sanjanje zdravih mačaka moglo bi da se protumači kao zdrava intuitivna priroda sanjaoca, što znači da treba da nastavite da slušate svoju unutrašnjost i donosite odluke iz svog mudrog uma.

Sanjati bolesnu mačku

Sanjanje bolesnih mačaka moglo bi da znači da postoji neravnoteža između vašeg intelekta i vaše intuicije.

Sanjaoc može da se bori da ostane utemeljen u svom autentičnom ja, ili čak može da bude nesvestan šta je njihovo pravo ja.

Rizično je funkcionisati u takvom prostoru, jer možda zasnivate životne odluke na onome za šta verujete da svi drugi misle da treba da radite, umesto da slušate ono što vaša intuicija predlaže kao najbolju opciju za vas.

Ako u snovima vidite bolesnu mačku, bilo bi dobro da počnete više da obraćate pažnju na intuiciju. Baš kao i mačka, intuicija će da se pojavljuje što se više ceni.

Sanjati da vas mačka napada

San o mački koja vas napada moglo bi da znači da se borite sa tim delom sebe i da ste na neki način zastrašeni svojom ženstvenošću. Plašiti se mačke u snu znači da imate iracionalne strahove bez ikakvog osnova.

Sanjati mrtvu mačku

Budući da mačka simbolizuje vašu intuiciju i žensku moć, sanjanje mrtve mačke moglo bi da se protumači kao odvojenost od ovog dela vas samih.

To takođe može da znači da odbijate da prepoznate svoju žensku moć ili osobine. Zdravlje mačke u vašem snu direktno je u korelaciji sa zdravljem vaše veze sa božanskim ženskim rodom.

Advertisements

Povrh toga, mrtva ili umiruća mačka može da predstavlja nedostatak autonomije u vašem životu, jer uskraćivanje pažnje nečijoj intuiciji često dovodi do toga da se osoba oslanja na druge za smer i smernice.

Kao rezultat, osoba može da se oseća zavisno od drugih i frustrirano zbog toga.

Konačno, mačka bez tela znak je da vam nedostaje nezavisnost i da se možda zavaravate da mislite da imate slobodu da radite šta god želite iako to nije istina.

Sanjati da pretučete ili ubijete mačku

Ako ste sanjali o premlaćivanju ili ubijanju mačke, to simbolizuje prevazilaženje ili okončanje negativne, neprijateljske ili teške situacije.

Sanjati agresivnu mačku

Sanjanje agresivne mačke moglo bi da se protumači kao nesposobnost da prihvatite stvarnost i ostanete objektivni.

Advertisements

Sanjati mačje kandže

Sanjanje mačjih kandži znak je da se za nešto držite, pokazujete agresiju ili gajite želju da nekoga povredite.

Sanjati mačku koja govori

Sanjati mačku koja može da razgovara ili komunicira s vama znak je da ste u stanju da izrazite svoju ženstvenost ili sek*ualnost, postajete svesni svoje gladi za nečim ili priznajete svoju intuiciju.

Sanjati identične mačke

Videti identične mačke u snu simbol je nagona da uravnotežite svoje potrebe sa potrebama drugih, vodeći računa da brinete o sebi i da ne brinete uvek o svima drugima.

Sanjati da tražite mačku

Ako ste sanjali da tražite svoju mačku, to pokazuje vaš nezavisni duh, potrebu da budete slobodni i sprečite ljude ili situacije da vas sputavaju.

Sanjati kuću ispunjenu mačkama

Videti kuću ispunjenu mačkama u snovima znak je da ste žrtva mnogih misli i da možda živite u samoniklom fantazijskom svetu u kojem emocionalno zavisite od održavanja laži, a ne od suočavanja sa stvarnošću.

Advertisements

Sanjati zlostavljenu mačku

Zlostavljana mačka može da se protumači kao znak da ste zavisni ili da ste brižljivi, kao i potencijalni znak zanemarivanja ili zlostavljanja koji ste pretrpeli ili patite.

Zanemarena mačka može da predstavlja vašu potrebu za ljubavlju ili druženjem.

Sanjati mačiće

Iako su mačke obično povezane sa nezavisnošću, snalažljivošću i samoodrživošću, slika bespomoćnog mačeta na drvetu takođe je snažno usađena u kolektivnu nesvest.

Omogućava da se manifestuje u našim snovima kao prikaz nečeg lošeg u našem podsvesnom ja.

Sanjanje o novorođenim mačićima ili glasno mjaukanje neviđenih mačića moglo bi da bude pokazatelj da se osećate ranjivo i da ne možete da dobijete pomoć.

Advertisements

Ako doživljavate ovu vrstu snova, obratite pažnju na svoj budni život i razmislite da li se čujete ili ne.

Odvojite vreme da utvrdite da li je deo problema vaša nemogućnost da zatražite pomoć. Često se ispostavi da su i oni koji su najnezavisniji potpuno nenavikli da traže pomoć.

Pored toga, sanjati leglo mačića moglo bi da znači da se osećate preplavljeno i treba vam više zabave, uživanja i opuštanja u životu.

Sanjanje mačića takođe može da znači da ste započeli novi projekat ili poglavlje svog života koje je ranjivo i koje zahteva negovanje. Negovanje sebe je jednako važno kao i negovanje drugih.

Sanjati belu mačku

Značenje bele mačke u vašem snu zavisi od vašeg odnosa sa mačkama. Bela mačka često simbolizuje teška vremena koja dolaze.

Advertisements

To je prikaz problema sa kojima se suočavate, iako u nekim kulturama sugeriše da ste trenutno srećno zaljubljeni ili da uživate u mirnom, jednostavnom životu.

Ako volite bele mačke, to bi moglo da znači da će da se dogodi nešto divno.

Sanjati crnu mačku

Opšte je poznato da mnoge kulture sujeverno povezuju crne mačke sa zlom srećom ili lošim predznacima. Zbog toga se mnogi ljudi plaše crnih mačaka.

Čak i danas, crne mačke su iz ovog razloga najmanje usvojeni kućni ljubimci na svetu.

Ako nosite ovu negativnu asocijaciju i u snovima naiđete na crnu mačku, to bi moglo da znači da se bojite da slušate svoju intuiciju ili da povezujete i posedujete svoju žensku moć.

Advertisements

Međutim, ako imate pozitivnu vezu sa crnim mačkama, ova manifestacija može da ima manje negativno simboličko značenje.

Sanjati crnu mačku koja vas grize ili grebe znak je da treba da prestanete da ignorišete svoju intuiciju.

Sanjati sivu mačku

Videti sivu mačku u snu manje je simbolično nestabilno, jer je siva neutralna, smirujuća boja.

Sanjanje sive mačke znači da treba da pokušate da izvršite procenu onoga što se dešava u snu i pokušate da utvrdite da li iz vaše podsvesti proizlazi poruka na koju treba da obratite pažnju.

Ako je tako, treba da sledite smernice u snu dok vam vaša intuicija govori.

Advertisements

Sanjati zelenu mačku

San o zelenoj mački ukazuje na to da ste ljubomorni i da vas to sprečava da uspostavite značajne ili stabilne veze. To takođe može da znači da se držite podalje od veza ili situacija.

Sanjati više mačaka

Ako više mačaka poseti vaš san odjednom, to može da znači da ste zbunjeni u vezi sa određenim aspektom svog života, jer predstavljaju neki oblik haosa koji može da dovede do osećaja preplavljenosti i strepnje.

Ako se u životu osećate pod stresom i pritiskom, ovaj san može da bude vaša podsvest koja pokušava da vam pomogne da koračate.

Sanjati da se mačka porađa

Sanjanje o mački koja se porađa obično se odnosi na plodnost i vaša osećanja prema bebama ili dojenčadi. Kao što smo već pomenuli, mačići se odnose na osećaj ranjivosti i zaštitništva.

Sanjati divlju mačku

Videti divlje mačke u snovima može da simbolizuje samoću ili usamljeno postojanje, zajedno sa žestinom, sek*ualnošću i instinktom za preživljavanjem.

Sanjati mačku (za žene)

Mačke u ženskim snovima obično predstavljaju način na koji žena sebe vidi.

Ova percepcija ne uključuje samo način na koji žena fizički misli o sebi, već i način na koji se odnosi na svoju intuiciju i kreativnost, zajedno sa demonstriranjem kako vidi sebe u vezi sa muškarcima.

Na primer, sanjanje zdravih mačaka moglo bi da ukazuje na to da žena ima visoko samopouzdanje, što se razlikuje od arogancije.

Advertisements

Samopouzdanje pruža osećaj udobnosti sa sobom, omogućavajući vam da se osećate prijatnije u svojoj koži.

Sanjanje zdravih mačaka takođe može da ukazuje na to da je žena prijatna sa svojom moći, da veruje svojoj intuiciji i odlukama koje na osnovu nje donosi.

Za žene sanjarenje mačaka takođe može da bude znak falsifikovanja ili laži. Jungove interpretacije sugerišu da se snovi koji uključuju mačke odnose na psihološku tajnu ili skrivenu prirodu sanjaoca.

S druge strane, sanjanje bolesnih ili nezdravih mačaka moglo bi da znači da se žena bori sa svojim samopoštovanjem i da je nesigurna u pogledu osećaja sopstvene vrednosti i potvrde.

Žena koja u snovima vidi bolesnu mačku možda podsvesno zna da ignoriše svoju intuiciju, što je na neki način odvodi sa puta koji bi joj omogućio da ispuni svoju svrhu.

Sanjanje mačaka takođe može da predstavlja vezu žene sa njenim unutrašnjim osećajem moći, što nije isto što i kontrola.

Ljudi koji kontrolišu pokušavaju da precizno kontrolišu sve i sve oko sebe, jer osećaju da nemaju moć.

Moć dolazi iz verovanja u sebe i uverenja da možete da postignete rezultate i proizvedete promene.

Kao žena, prihvatanje i ispoljavanje nečije moći može da izgleda izazovno i zastrašujuće u današnjem svetu, ali mačka koja posećuje vaše snove nagoveštava i može da znači da se približavate prepoznavanju i slavljenju svoje unutrašnje moći.

Sanjati mačku (za muškarce)

Mačke u snu muškaraca često se odnose na žensku stranu svoje psihe (Anima) ili otkrivaju kako muškarac veruje da ga suprotni pol doživljava.

Advertisements

Pored toga, može da pokaže kakav je njegov stav prema suprotnom polu, bez obzira da li je taj stav zasnovan na svesti ili nesvesti.

Ako muškarac sanja da se mačka penje na njega, to bi moglo da znači da misli da ga žene smatraju privlačnim. To bi takođe mogao da bude pokazatelj da se oseća ugodno u odnosima sa ženama.

Smatra se da sanjanje divlje mačke simbolizuje čovekove sek*ualne želje i porive.

Ako muškarac sanja neprijateljske mačke, to može da ukazuje na to da se oseća odbačenim od žena ili da su njegove trenutne veze napete.

Mogao bi takođe da oseća da je ženama u njegovom životu teško udovoljiti, prepotentne su ili ne može da im se veruje. U tom slučaju, možda je vreme da muškarac preispita svoje odnose.

Sanjati kutiju za mačke

Sanjanje kutije za mačke može da ima neku simboliku.

S obzirom na to da mačka predstavlja različite aspekte naše podsvesti, sanjanje o području na kojem mačke uklanjaju otpad moglo bi da bude reprezentativno za naše sramne ili sramotne misli.

To može da znači da se osećate sramotno zbog određenog aspekta svog života, bilo da je to spoljna situacija ili okolnost, ili podsvesna misao ili osećaj.

Istovremeno, kutija za smeće takođe može da predstavlja osnovni osećaj koji trpite previše i da ćete da izgorite.

Sanjati mačku u različitim kulturama

Kada analizirate snove koji uključuju mačke, važno je da se oslonite na vaš odnos sa tim životinjama, jer se različiti ljudi prema njima osećaju drugačije, a malo životinja izaziva kontrastnije emocije.

Advertisements

Na primer, drevni Egipćani su obožavali mačku u odnosu na Bastet, boginju mačaka, pa su mačke videli kao simbol sreće i slavlja. S druge strane, puritanci su mačke osudili kao demonske glasnike.

U islamu se mačkama dive zbog toga što su čiste, za razliku od pasa, pa im je dozvoljen ulaz u domove i džamije.

U arapskim i islamskim tumačenjima mačka je prikazana kao simbol lopova. Borba ili ubijanje mačke simbolizuje trijumf sanjaoca i izbegavanje prevare u njegovom budnom životu.

Oderana mačka znači da su lopov ili varalica dobili ili će dobiti ono što su zaslužili. Hranjenje mačke znači da je sanjaoc svestan da su mu dužni i da će dobiti ono što zaslužuje.

Na Tajlandu se sijamske mačke obično čuvaju kao zaštitnici hramova, pa sanjanje sijamske mačke simbolizuje duhovnost i zaštitu.

U keltskim i japanskim kulturama mačke simboliziraju lošu sreću i prikrivenu lukavstvo. Kao i u mnogim drugim kulturama, oni veruju da crne mačke simbolizuju okultno, nepoznato i misteriozno.

U hinduizmu sanjanje mačaka upozorava da sanjar mora biti svesniji loših ljudi u svom životu. Mačka koja grize ili ogrebe znak je da sanjaoc treba da zaštiti sebe i svoj posed od trenutne opasnosti.

Šta simbolizuju snovi o mačkama?

Mačke su uobičajena tema snova hiljadama godina. Ne samo da su omiljeni kućni ljubimci širom sveta, već su i čvrsto uspostavljeni u mitologiji i spiritizmu.

Sanjanje mačaka je prilično često, ali nije uvek lako da razumete i protumačite šta ti snovi znače. Značenje sna koje uključuje mačke obično zavisi od načina na koji sanjaoc doživljava mačke.

Neke ljude mačke oduševljavaju, dok druge odbijaju, tako da mačke mogu da doživljavaju u pozitivnom ili negativnom kontekstu, u zavisnosti od okolnosti, kao i većinu drugih simboličkih prikaza.

Advertisements

Mačke su obično povezane sa zastupljenošću uobičajenih ženskih osobina poput ranjivosti i intuicije kod muških i ženskih sanjaoca.

Kako je mačka prikazana u snu, obično sugeriše kako sanjaoc doživljava stvari, kako svesno, tako i nesvesno.

Teme koje mačke mogu da predstavljaju u snovima:

  • Ranjivost
  • Intuiciju
  • Nezavisnost, samopouzdanje i poverenje
  • Dinamiku sa suprotnim polom
  • Ezoterično znanje i duhovnost
  • Skriveni talenti ili istine
  • Peh i nesreća
  • Suštinu sebe, senku i animu jungovske psihologije
  • Kreativnost, radoznalost i moć

Mačke imaju tendenciju da budu u centru pažnje kad god se pojave u snovima, jer se odnose na emocionalnu stranu sanjara.

Osim što su simbolike svakodnevnih koncepata, mačke mogu da predstavljaju i neke dublje koncepte u jungovskoj psihologiji.

Karl Jung je smatrao da je mačka arhetipska slika prisutna u svima nama.

U svojoj teoriji ljudske psihe koristio je izraz „arhetip“. Verovao je da ovi univerzalni mitski likovi borave u ljudskoj podsvesti širom sveta.

Sopstvenost

Jung je predložio da se Ja sastoji od svih delova ljudske psihe, uključujući ego, kao i od lične i kolektivne podsvesti.

Zdravim razvojem, osoba uspostavlja individualni osećaj Sopstvenosti, izgrađen na iskustvima i odnosima koje doživljava u svom životu.

U snovima se životinje često prikazuju kao izraz Sopstvenosti.

Advertisements

One mogu da otkriju delove nas samih koji bi mogli da budu skriveni, poput intuitivnih emocionalnih odgovora ili nesvesnih impulsa, čak i ako nismo svesni njihovog prisustva.

Tradicionalni simbol nezavisnosti, ženstvenosti, intuicije i kreativnosti, sanjanje mačaka može da ima mnoga tumačenja kako vidite svoje unutrašnje Ja.

Senka

U Jungovoj psihologiji, Senka je mračna suprotnost od Sopstvenosti, izgrađena od delova nas samih koje skrivamo, zanemarujemo i ignorišemo, obično na nesvesnom nivou.

Često se sastoji od želja i poriva za koje smo učili da su neprihvatljivi ili negativni, bilo od strane društva, ili naših voljenih ili nas samih.

Kao simboli naše nesvesne Senke, mačke mogu da prikažu delove nas koje tajno cenimo i negujemo, čak i ako se zbog toga osećamo krivima.

Mačka takođe može da predstavlja elemente vas koje skrivate i osuđujete, u zavisnosti od vašeg pogleda na mačke u stvarnom svetu.

Anima

Prema Jungu, Anima je deo muške psihe koji predstavlja njenu žensku prirodu. Za razliku od Anime, Animus predstavlja mušku prirodu u ženskoj psihi.

U snovima mačke predstavljaju Animu, simbolizujući koliko se muškarac dobro odnosi prema ženama u svom životu, kao i prema svojoj intuiciji.

Simbolički prikazi vaše intuicije

Intuicija se često doživljava kao misteriozno i ravnodušno osećanje koje dolazi i odlazi kako hoće, što podseća na životinju o kojoj ovde razgovaramo.

Mačke u snovima često su simboli intuicije, onog instinktivnog osećaja da „nešto znate”.

Advertisements

Možete da utvrdite da li obraćate pažnju na svoju intuiciju ili je ignorišete proveravanjem izgleda i zdravlja mačke, kao i okolnosti u kojima se pojavljuje u vašem snu.

Zaključak

Mačke koje posećuju vaše snove su složene i mogu da simbolizuju širok spektar stvari, od jake veze sa vašom podsvešću do vaše podsvesne percepcije suprotnog pola.

Svaki put kad sanjate simbol sa bogatom mitološkom istorijom, to je jasan znak da on verovatno ima veće značenje i da može da predstavlja važan izvor korisnih informacija.

Konačno, informacije koje mačke donose u svet snova mogu da vam pomognu u različitim aspektima vašeg života.

Upravo iz tog razloga, mačke zahtevaju i zaslužuju pažnju kad god se pojave u vašim snovima.